INTERMEDIATE COURSE, SPRING 2014, CLASS 6

In our lesson number 6 we talked about recipes and different expressions to talk about the kitchen and food.

We learnt how to make Gazpacho manchego.
Words we didn’t understand:
Hasta aquí todo normal – So far everything was ok
Yo me puse mala – I felt sick
Soy alérgica al pepino – I am allergic to cucumber
El caso es que… – the thing is that…
Mi marido vio la cara que ponía – My husband saw the face I had
Tranquila cari que no es el andaluz – Relax Darling, this is not the Andalusian one
He de decir / Tengo que decir – I have to say
El pollo en trozos – chicken in pieces
Tropezones – pieces
Torta para gazpacho manchego – Special bread for gazpacho
4 granos de pimienta negra – 4 grains of ground pepper
2 dientes de ajo – two cloves of garlic
4 tomates triturados – 4 crushed tomatoes
Champiñones cortados en trocitos – chopped mushrooms
Dos lonchas de jamón serrano – two slices of serrano ham
Una pizca de sal – a pinch of salt

To talk about the preparation of the dish, we can use three different grammar structures that are:
1.       Imperative form àCuece el pollo
2.       Impersonal form à Se cuece el pollo
3.       Hay que + verb infinitive form àHay que cocer el pollo.

Words we didn’t understand from the preparation part
Cuando la carne esté preparada – when the meat is ready
Hay que sacarla y dejarla enfriar – Take it out and let it cool down
Se fríe la cebolla picada – Fry the chopped onion
Se le da unas vueltas – Stir
Se deja hervir durante diez minutos – Let it boil for ten minutes
El caldo tiene que quedar espeso – The soup has to be thick
Servir caliente – Serve hot

We learnt other expressions in Spanish:
Una cabeza de cebolla – a bulb of onion
Un grano de arroz – a grain of rice
Una onza de chocolate – an ounce of chocolate
Una cucharadita de azúcar – a teaspoon of sugar
Una cucharada de sal – a tablespoon of salt

To finish with this class, in pairs, we discussed the following questions:
¿Te gusta cocinar? ¿Te consideras un “cocinillas”? – Do you like cooking? Do you consider yourself a person who is good at cooking?
¿Qué es lo que más te gusta cocinar? ¿Postres, cocidos…? – What do you like cooking? Desserts, stews…?
¿Prefieres la comida dulce o salada? – Do you prefer sweet or salty food?
¿Eres fan de la comida mediterránea o de la comida basura? – Are you a fan of Mediterranean food or a fan of junk food?
¿Te gusta la “nouvelle cuisine” o prefieres la comida tradicional? ¿Por qué? – Do you like “nouvelle cuisine” or do you prefer traditional food? Why?

Some of the answers were:
Me gusta cocinar pero no tengo tiempo – I like cooking but I don’t have time
Prefiero la comida dulce porque soy muy golosa – I prefer sweet food because I have a sweet tooth
Me gusta la comida mediterránea porque es muy saludable – I like Mediterranean food because it is very healthy.
No me gusta la “nouvelle cuisine” porque es muy cara – I don’t like the “nouvelle cuisine” because it is very expensive.
Other expressions we learnt:
Eso es pan comido – that’s a piece of cake (that’s easy)
El gazpacho está de toma pan y moja – Gazpacho is mouth-watering




Comments

Popular posts from this blog

NEW YEAR SPANISH CLASSES: REGISTRATION WEDNESDAY JANUARY 15TH

AUTUMN SPANISH COURSES, 2020

ONLINE SPANISH COURSES - 5 WEEKS ON ZOOM